میزان جستجوی کلمه "سکس" و مشتقات آن در گوگل طی سالهای 2004 تا 2014
میزان جستجوی کلمه "sex" و مشتقات آن در گوگل طی سالهای 2004 تا 2014
میزان جستجوی کلمه "چادر" و مشتقات آن در گوگل طی سالهای 2004 تا 2014
میزان جستجوی کلمه "شهید" و مشتقات آن در گوگل طی سالهای 2004 تا 2014
ادامه آمارها در انتهای صفحه؛ کلماتی چون: ورزش، فرهنگ، ایران، قرآن، اسلام و..
گفتگو با سرکارخانم "حق شناس" جامعه شناس و پژوهشگر اجتماعی :
شما تا چه حد این آمارها را مورد اتکا و مورد توجه میدانید؟
خب یک تحلیلگر از تمامی منابع آماری برای شناخت دقیق جامعه استفاده میکند. آمارهایی که موتورهای جستجوگر ارائه میکنند، یکی از این مبادی ورودی است. از نظر اعتبار به دلیل آنکه صداقت کاربر در آن دیده میشود، از اعتبار و اهمیت بالایی برخوردارند اما نباید در تحلیل آنها دچار شتابزدگی شد.
شما این آمارها را چگونه تحلیل میکنید؟ به نظر شما چرا علاقه مردم به جستجوی کلمات مستهجن در دوران آقای احمدی نژاد به شدت کاهش پیدا کرده ؟
شما به دنبال برداشت های سیاسی از این موضوع هستید و من آن را چندان صلاح نمیدانم.
یقینا! چرا که به نظر ما این یک مسئله سیاسی – اجتماعی است. به تاریخ ها اگر دقت کنیم این موضوع کاملا روشن است. اما شما تحلیل خودتان را فارغ از نگاه ما بیان بفرمایید.
ببینید، جامعه به طور معمول به سراغ فحشا نمیرود. چه زمانی جوان شما به دنبال این موضوعات میگردد؟ زمانی که دغدغه ای نداشته و به قول معروف بیکار باشد. این بیکاری فقط به معنای شغل نیست، منظور ما بیکاری ذهنی است. اگر جوانی به فکر تحقیقات علمی یا پیشرفت ورزشی یا کسب درآمد یا ازدواج باشد دیگر به این موضوعات توجه چندانی نمیکند، اما اگر دغدغه ای نداشت، فکر و مشغله ای نداشت به سراغ این مطالب خواهد رفت.
چه عوامل دیگری را در افزایش یا کاهش مراجعه به این موضوعات تاثیرگذار میدانید؟
از عوامل دیگر موضوع شخصیت و عزت نفس است! تمامی آمارها این موضوع را تایید میکند که وقتی عزت نفس و شخصیت یک فرد یا جامعه افزایش پیدا میکند، به همان میزان، بزه و جرم کاهش پیدا میکند. آمارهای دزدی، تجاوز و اعتیاد همواره در بین افرادی که دچار کمبودند بیشتر است.
عوامل مذهبی را در این باره چه اندازه موثر میدانید؟
یقینا عامل اول و مهمترین موثر، معنویت جامعه است. کاهش آمار جرم و فساد در ماه مبارک رمضان و یا ماه محرم به همین علت است. چرا که عطر معنویت در جامعه پراکنده شده و به قول خداوند "إن الحسنات یذهبن السیئات" وقتی خوبی و پاکی می آید، بدی و گناه میروند. حال اگر ما بتوانیم تمام روزهای سال، شاخصه های معنویت را در جامعه بالا ببریم، هم نشاط و شادابی در جامعه افزایش پیدا میکند و هم بزه و گناه کاهش پیدا خواهد کرد.
شما همچنان معتقدید که نباید به این موضوع از دریچه سیاست نگاه کرد؟ مگر نه اینکه این افزایش معنویت یا اشتغال و... توسط دولت صورت گرفته است؟!
همه اش حاصل کار دولت نیست. من بزرگترین خدمت آقای احمدی نژاد را ایجاد گفتمان در جامعه میدانم. ایشان با آمدنشان فضای جامعه را به سمت توجه به مسایل معنوی، عدالت و حضرت مهدی (عج) معطوف نمود. به همین جهت همه دستگاه ها و مراکز فرهنگی نیز به سمت این موضوعات حرکت کردند. شما ببیند در این سالها چه تعداد سایت مفید بارویکرد دینی یا علمی یا خبری در فضای اینترنت راه اندازی شده، اغلب آنها هم ربطی به دولت ندارند اما این که این مسایل دغدغه فعالان جامعه شود از ابتکارات آقای احمدی نژاد بود.
به نظر شما این اقدام آقای احمدی نژاد در ایجاد گفتمان فرهنگی، موثرتر از اقدامات برخی نهادهای انتظامی نبود؟
طبق قانون هر کسی یک وظیفه ای دارد، اگر منظور شما گشت ارشاد باشد، به نظرم وجود آن در برخی موارد ضروری است اما کار بزرگ همین کار گفتمان سازی و فرهنگ سازی است. به نظر بنده به عنوان یک جامعه شناس، اگر گفتمان آقای احمدی نژاد به ویژه در 4سال اول نبود، وضعیت جوانان ما بسیار بسیار بدتر از آن چیزی بود که تصور کنید! چون جامعه با یک شیب بسیار تندی به سمت بی بندوباری و فساد حرکت میکرد. اما تغییر فضای فکری جامعه و مطرح کردن دغدغه های معنوی، علمی و جهانی موجب شد تا آن حرکت کند شود. نه آنکه متوقف شود، نه! اما سرعت آن بسیار کاهش پیدا کرد و در برخی موارد معکوس شد.
اما بسیاری به ریس جمهور سابق ایراد میگرفتند که کار فرهنگی نمیکند و حتی دنبال ترویج فساد است!؟
من از نیت آنها و نیت ریس جمهور سابق خبر ندارم! اما اگر نتیجه را نگاه کنیم روشن است که اینطور نیست، ما همیشه در نمودارها یک ریل گذاری برای آینده داریم و پیش بینی میکنیم که مثلا در 10سال آینده وضعیت فحشا یا اعتیاد یا قانون مندی و... به کجا میرسد. این نمودارها در اوایل دهه 80 نشان میدهد که ما به سمت یک انفجار اجتماعی حرکت میکنیم که در آن دیگر اثری از هویت ایرانی و آداب اسلامی نیست. اما الان که نگاه میکنیم میبینیم مسیر عوض شده؛ در برخی موارد به سمت بهبود در حال حرکتیم! شاید منتقدین انتظار داشتند تا با سرعت بیشتری به سمت جامعه آرمانی حرکت شود ویا در شیوه و راهکار اختلاف نظر دارند.
میزان جستجوی کلمه "دانش" و مشتقات آن در گوگل طی سالهای 2004 تا 2014
میزان جستجوی کلمه "فرهنگ" و مشتقات آن در گوگل طی سالهای 2004 تا 2014
میزان جستجوی کلمه "ایران" و مشتقات آن در گوگل طی سالهای 2004 تا 2014
میزان جستجوی کلمه "اسلام" و مشتقات آن در گوگل طی سالهای 2004 تا 2014
میزان جستجوی کلمه "ورزش" و مشتقات آن در گوگل طی سالهای 2004 تا 2014